Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- هر موتورسیکلت برقی به اندازه ۱۲ درخت از آلودگی هوا می‌کاهد. از سال ۹۵، مدیریت شهری تهران در قالب کمک‌های محیط‌زیستی به طرح پروژه موتور‌های برقی، مبلغ ۲.۵ میلیون تومان به ازای خرید هر موتور به سازنده، یارانه پرداخت می‌کند. تاریخ انتشار: 04:00 - 24 مهر 1398 - کد خبر: ۵۵۸۷۶۹

به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری میزان، هر موتورسیکلت برقی به اندازه ۱۲ درخت از آلودگی هوا می‌کاهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سال ۹۵، مدیریت شهری تهران در قالب کمک‌های محیط‌زیستی به طرح پروژه موتور‌های برقی، مبلغ ۲.۵ میلیون تومان به ازای خرید هر موتور به سازنده، یارانه پرداخت می‌کند تا به همین میزان از قیمت یک موتور کاسته شود. بدین‌ترتیب، قیمت این وسیله، نزدیک به موتور‌های انژکتوری موجود در بازار می‌شود.

البته تکیه موتور‌های برقی به فناوری جدید خود، بدون‌شک برای مشتریان جوان‌تر، جذاب است، اما روند علاقه‌مندی به این وسایل پاک و مفید، در شهری نظیر تهران نیازمند سرمایه‌گذاری و فرهنگسازی بیشتر است. شاید توسعه یارانه‌ای موتور‌های برقی، مشابه آنچه سال ۹۴ در قالب بسته نجات خودروسازان و اعطای وام ۲۵ میلیون تومانی رخ داد، بتواند یکباره صورت مسئله موتور‌های کاربراتوری را عوض کند.

جایگزینی هر موتورسیکلت بنزینی در یک دوره یکساله، معادل ۱۲ اصله درخت در کاهش آلودگی هوا مؤثر است. بدین‌ترتیب اگر موتورسیکلت‌های برقی جایگزین یک میلیون موتورسیکلت فعال در تهران شوند، کاهش آلودگی هوای آن معادل ۱۲ میلیون اصله درخت در یک سال خواهد بود. به همین علت خودروسازان معتبر اروپایی از دهه ۱۹۷۰، برنامه‌ریزی خود را برای ارائه وسایل نقلیه هیبریدی و الکترونیکی آغاز کردند و هم‌اکنون بازار رو به گسترشی در آمریکا و غرب اروپا دارند. به گفته این کارشناس، در شهری نظیر تهران که با معضل ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون مواجه است، تبدیل موتورسیکلت‌ها به نمونه برقی، گامی اساسی در بهبود فضای شهری خواهد بود.

اما هم اکنون تسهیلات 2 و نیم میلیونی خرید موتور سیکلت برقی از سایت شرکت کنترل کیفیت حذف شده است و تا یک ماه پیش وقتی به سایت شرکت کنترل کیفیت مراجعه می کردیم آیکونی را با نام سامانه ثبت نام تسهیلات موتور برقی مشاهده می کنید که وقتی روی آن کلیک می کنید با خطای این صفحه با مشکل رو به رو شده مواجه می شوید. 

 

در همین رابطه این موضوع را از سخنگوی شرکت کنترل کیفیت هوای تتهران جویا شدیم که در پاسخ به خبرنگار میزان گفت:تسهیلات موتور برقی برداشته شده و اطلاعیه جدیدی با شرایط جدید منتشر خواهیم کرد

لیلا نظری، سخنگوی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری میزان، درباره چرایی حذف تسهیلات موتور برقی از سایت شرکت کنترل کیفیت هوا گفت: تسهیلات موتور برقی برداشته شده و اطلاعیه جدیدی با شرایط جدید منتشر خواهیم کرد.

وی در ادامه بیان کرد: شرایط جدید برای این تسهیلات مشخص نیست و در یک ماه آینده منتشر خواهد شد.

نظری بیان کرد: از ۲ سال پیش این طرح وجود داشته و افرادی نیز از آن استفاده می‌کرده اند، ولی شرایط جدید را تا یک ماه آینده اعلام می‌کنیم.

وی افزود: در طرح قبلی ۲ و نیم میلیون تسهیلات می‌دادیم.

سید محمد خلیلی گفت: تسهیلات موتور برقی اکنون برداشته شده است و شرایط جدید را به زودی اعلام خواهیم کرد.

در ادامه از کارشناس فنی شرکت کنترل کیفیت چرایی حذف این تسهیلات را جویا شدیم که در پاسخ به خبرنگار میزان از متوقف شدن تسهیلات خردید موتور برقی خبر داد و در لفافه مهر تائید بر گرانی بیش از حد موتور و کفاف ندادن این تسهیلات صحه گذارد.

سید محمد خلیلی، کارشناس فنی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری میزان، درباره تسهیلات موتور برقی گفت: تسهیلات موتور برقی اکنون برداشته شده است و شرایط جدید را به زودی اعلام خواهیم کرد.

 ۲ و نیم میلیون تسهیلات دریافت می‌کردند

وی در ادامه بیان کرد: شرایط اعطای تسهیلات برقی قبلا به این صورت بود که فرد موتور را تهیه می‌کرد و سند به نام می‌شد در سایت ثبت نام می‌کرد مدارک را بارگذاری می‌کردند و سپس کپی برابر اصل می‌شد و سپس مبلغ ۲ و نیم میلیون تسهیلات دریافت می‌کردند.

خلیلی در ادامه بیان کرد: تا ۱۵ مهر این شرایط بود، ولی از هفته پیش متوقف شده تا شرایط جدید اعلام شود و فعلا ثبت نام نداریم و سایت مسدود است.

تابع قوانین شهرداری هستیم

وی در ادامه بیان کرد: تابع قوانین شهرداری هستیم و اگر شهرداری اطلاع رسانی کند شرایط جدید را اعلام می‌کنیم.

این کارشناس فنی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در ادامه بیان کرد: اعطای تسهیلات به موتور با توان ۳ هزار وات یا ۳ کیلووات به بالا و باتری لیتیومی تعلق می‌گرفت.

وی در ادامه گفت: در گذشته موتور هزار و ۵۰۰ حدود ۳ تا ۴ میلون قیمت داشت و ۳ هزار حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون قیمت داشت، ولی الان موتور ۴ هزار ۲۲ میلیون قیمت ندارد که در این شرایط ۲ و نیم میلیون تسهیلات رقمی نیست به همین دلیل این تسهیلات فعلا غیر فعال شده تا شرایط جدید در نظر گرفته شود.

حال باید منتظر ماند و دید که آیا این سامانه بار دیگر فعال می شود تا رونقی باشد بر استفاده از این وسیله نقلیه که از بنزین استفاده نمی کند و آلودگی هوای کمتری برای محیط زیست زندگیمان دارد.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: شرکت کنترل کیفیت هوا خلیلی موتور برقی شرکت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۷۷۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت

کیفیت هوای اصفهان امروز (‌پنجشنبه) بر اساس آمار ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوا در مناطق مختلف اعلام شد.

جمشید لقایی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به وضعیت سنجش کیفیت هوای در ایستگاه‌ها اظهار کرد: بر اساس اطلاعات دریافتی از ۱۲ ایستگاه سنجش آلودگی هوای متعلق به شهرداری اصفهان و سه ایستگاه سنجش اداره کل محیط‌زیست استان امروز _پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت_ شاخص کیفیت هوا با عدد ۱۱۷ در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی) بوده و آلاینده غالب ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون است.

وی با اشاره به اینکه بیشترین بار آلایندگی سنجش کیفیت هوا امروز در ایستگاه کردآباد با شاخص ۱۵۶، در وضعیت ناسالم (قرمز) قرار دارد، افزود: ایستگاه‌های خیابان زینبیه با شاخص ۱۵۵، سپاهان‌شهر با شاخص ۱۵۲ ناسالم (قرمز)، فیض با شاخص ۱۴۲، دانشگاه صنعتی با شاخص ۱۱۷، پارک زمزم با شاخص ۱۰۶ و انقلاب با شاخص ۱۰۵، در وضعیت هوای ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی) ثبت شده است.

مسئول امور کنترل کیفیت هوا در معاونت حمل‌ونقل شهرداری اصفهان ادامه داد: ایستگاه‌های فرشادی با شاخص ۹۲، ولدان با شاخص ۹۰، خیابان ۲۵ آبان با شاخص ۸۶، کاوه با شاخص ۸۵ و رهنان با شاخص ۸۲ در وضعیت هوای سالم (زرد) است، ایستگاه میرزاطاهر فعال نیست.

وی با اشاره به عوارض بهداشتی و اقدامات احتیاطی آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در شرایط ناسالم گفت: احتمال تشدید بیمارهای قلبی یا ریوی سالمندان از عوارض بهداشتی این آلاینده‌ها است، از این‌رو افراد حساس در صورت امکان فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.

لقایی با اشاره به گزارش هواشناسی و پیش آگاهی کیفیت هوا خاطرنشان کرد: بررسی آخرین خروجی مدل‌های هواشناسی نشان می‌دهد که از امروز بعدازظهر تا پایان هفته جاری به تدریج شاهد ناپایداری بر روی استان خواهیم بود که اوج فعالیت ناپایداری‌ها طی روز پنجشنبه در بیشتر مناطق است، آبگرفتگی معابر و مسیرهای داخل و بین شهری و استانی، جاری شدن روان آب، سیل در مکان‌های سیل‌گیر و مسیل‌ها، خسارت به صنعت کشاورزی و احتمال سقوط از ارتفاع و احتمال پرت شدن اشیا از ارتفاع، تنش دمایی و خسارت ناشی تگرگ از مخاطرات فعالیت سامانه است. دمای هوا طی ۲۴ ساعت در بیشتر مناطق چهار تا شش درجه کاهش خواهد داشت.

همچنین بر اساس سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان حفاظت محیط‌زیست منطقه اصفهان با قرار گرفتن روی عدد ۱۱۷ در وضعیت هوای ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی) قرار دارد، ایستگاه‌های احمدآباد با شاخص ۱۵۰، پروین با شاخص ۱۳۱ ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی)، خرازی با شاخص ۱۰۰ در موقعیت هوای سالم (زرد) ثبت شدند.

در حال حاضر تنها ایستگاه‌های فعال در زمینه نشانگر شاخص کیفی هوا در استان اصفهان، خمینی‌شهر، نجف‌آباد، زرین‌شهر، کاشان، سجزی، قهجاورستان، مبارکه و شاهین‌شهر است که موقعیت قهجاورستان با شاخص ۱۵۶ ناسالم (قرمز)، زرین‌شهر با شاخص ۱۱۷، خمینی‌شهر با شاخص ۱۰۲، مبارکه با شاخص ۱۰۹ ناسالم (نارنجی)، کاشان با شاخص ۸۸، نجف‌آباد با شاخص ۸۵، سجزی با شاخص ۶۵ و شاهین‌شهر با شاخص ۷۲ سالم (زرد) ثبت شدند، ایستگاه‌های استانداری اصفهان، رودکی، خواجو، باغ‌غدیر و شهر دولت‌آباد فعال نیست.

شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم (زرد)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ بسیار خطرناک (قهوه‌ای) است. این شاخص به‌طور معمول برای پنج آلاینده هوا شامل منواکسید کربن ( CO) ، اُزن (O۳)، دی‌اکسید نیتروژن (NO ۲)، دی‌اکسید گوگرد (SO۲) و ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون (PM ۲.۵) اندازه‌گیری و روزانه در ایستگاه‌های پایش هوا، ثبت می‌شود.

شاخص کیفی هوا (Air Quality Index) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا همچون منواکسید کربن، دی‌اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن‌دار، ازن و ذرات معلق (ذرات کوچک‌تر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچک‌تر از ۲.۵ میکرومتر) را که حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف دارد، به یک عدد بدون واحد تبدیل می‌کند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش می‌دهد.‌

کد خبر 749970

دیگر خبرها

  • گلایه تاکسی داران از تاکسی های گرانقیمت برقی
  • تولید خودروهای برقی گامی برای کاهش آلودگی‌هوا است
  • طرح ویژه پلیس برای کاهش مرگ موتورسواران و عابران پیاده
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • استقبال مشهدی‌ها از واگذاری موتور سیلکت‌های برقی
  • پاک‌ترین و آلوده‌ترین کشورهای جهان
  • خودرو کی ام سی KMC T9 + مشخصات، تصاویر و قیمت جک T9 پیکاپ
  • گلایه مدیر کل برای استفاده نکردن نهادها از صندوق ملی محیط‌زیست
  • جت جنگنده ام جی در نمایشگاه خودروی پکن+عکس
  • داداش کلاه یادت نره